Iertare și uitare

Poporul român uită și iartă mult prea repede răul făcut lui! La prima vedere pare să fie o calitate, dar din cauza acestei „calități” ne merge cum ne merge, avem conducătorii pe care îi avem, se poartă celălalte neamuri cum se poartă, cu noi!
Sigur Hristos ne-a cerut să iertăm, dar iertarea trebuie să-i fie dată celui care a greșit după mustrare, după recunoașterea de catre acesta a faptului că a greșit, după pocăință!
Dacă ignorăm și uităm doar greșelile, îl întărim pe cel care ne greșește în greșeala lui, îl facem să creadă că este bine ce a făcut și cu siguranță o să repete fapta!
Sfântul Apostol Petru nu a scăpat de mustrarea lui Hristos pentru lepădarea sa! Nici Sfântul Apostol Toma pentru „necredința” sa! Nici Sfintii Apostoli Ioan și Iacob pentru dorința lor de mărire! Sau sfântul Apostol Pavel pentru zelul lui impotriva creștinilor! Fariseii au fost de nenumarate ori mustrați! Femeia adulteră, Sfânta Fotini, samd.
De altfel ni se spune în Evanghelie clar:

Dacă fratele tău greşeşte împotriva ta, mergi şi mustră-l numai între patru ochi…  Dacă nu te ascultă, mai ia cu tine unul sau doi …Dacă nu vrea să-i asculte nici pe ei, spune-l Bisericii. Iar dacă nu vrea să asculte nici de Biserică, să fie pentru tine ca un păgân şi un vameş.” 

Nu ni se spune să uităm instantaneu greșeala!
Da, în ultima vreme, biserica pare că s-a rupt de restul vieții și rare ori ia atitudine când ar trebui! L-a oprit cineva de la Împărtășanie pe Tudor Gheorghe fiindcă ne dorește moartea? Pe vreun politician care face eforturi să ne bage tot felul de perversiuni pe gât?
Avem biserica pe care am „construit-o” și tot de noi ține să o schimbăm! Și preoții și arhiereii sunt tot oameni și ca atare supuși greșelii! Dar daca noi la fel și pe ei îi iertam fără o mustrare, fară sa le spunem / arătăm că greșesc, nu e de mirare ca vor continua pe aceeasi linie!
Mustrarea cea mai simplă este prin faptă: ii întorc spatele lui Tudor Gheorghe care îmi dorește moartea, partidului care mi-a greșit, preotului care greșeste, oricui! Până mai sunt alti artiști, politicieni, preoți de calitate și pot alege! Pentru ca noi nu-i iertăm și nu uităm ce ne-au facut, nici din bunătate înnăscută și nici din credință, ci doar din comoditate!
Iar comoditatea a adus lumea pe marginea prăpastiei unde se găsește acum! E vremea să ne trezim!

2.08.2022

19 gânduri despre „Iertare și uitare

Adăugă-le pe ale tale

 1. Câtă pioșenie-n cuvintele scrise de tine? 🙂 Ce dorești să ne demonstrezi? Ai ajuns să ne oferi lecții în care nu crezi? Hai să fim serioși!!
  Judecarea aproapelui este un păcat. Sau la tine nu se pune? Dacă Mântuitorul a venit în lume, nu ca să-o judece, ci ca această să se mântuiască prin El (Ioan 3, 17), atunci nici omul nu trebuie să vorbească despre căderile semenilor, ci trebuie să caute venirea acestora în fire.
  Adeseori se spune că ajungem să-l judecăm pe celălalt, din dorința de a-l îndrepta. Ne uităm la faptele lui, vedem ce este nepotrivit, și le comunicăm și îi cerem să ia alt chip. Dar când facem această critică, mai ținem seama de cuvintele Mântuitorului: „De ce vezi tu paiul din ochiul fratelui tău și nu te uiți cu băgare de seamă la bârna din ochiul tău?” 🙂

  Apreciază

   1. Nu doresc sa fiu simpatic nimanui!
    Nu-mi pasa cum reacționează nici-unul din cititorii mei la ce am scris daca sunt „in verde” cu conștiința mea!
    Nu intru in casa ta sa te convertesc si nu las pe nimeni in casa mea sa-si faca de cap! Raman fara cititori? Ce pierd?

    Apreciat de 1 persoană

   2. Nu ca nu sunt citite (pentru ca sunt) ci ca sunt citite „pe ascuns” Din panoul admin. vezi cati citesc de unde intra din ce tara …Mi se pare cel putin „ciudat” sa te superi pe mine dar sa ma citesti continuu!

    Apreciază

 2. Pentru că i-am iertat/uitat pe marii securiști, torționari și membri de partid comunist și am ales să întoarcem celălalt obraz în loc să promovăm Legea Lustrației, am ajuns să fim conduși de aceștia și de odraslele lor, spre paguba noastră și a copiilor noștri! Pentru că nu am chemat în judecată și nu am zburat din funcții pe nici un vinovat de abuzurile pandemiste, aceiași „responsabili” ne pregătesc închiderea în case din septembrie! Cine încă nu-i sătul nu a îndurat destul!

  Apreciat de 3 persoane

 3. Ce își face omul cu mâna lui nici dracu’ nu desface, spune o vorbă veche. Suntem delăsători și ne credem buricul pământului, de-aia credem că „nouă” nu ni se poate întâmpla. Ne amăgim singuri și credem în povești care ne gâdilă orgoliul. Întotdeauna dăm vina pe alții și ne place săpozăm în buni samariteni. Stai liniștit că nu se mai trezește nimeni. Cine a fost treaz a fost și înainte de covid, cine nu, nu!

  Apreciat de 1 persoană

   1. Mulți și dintre cei care scriu pe twitter că le pare rău că s-au vaccinat și că n-or s-o mai facă, sunt „nade” pentru a-i dibui pe cei nevaccinați. Lumea artificială a rețelelor în care trăim e plină de capcane.

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: