Poporul român uită și iartă mult prea repede răul făcut lui! La prima vedere pare să fie o calitate, dar din cauza acestei „calități” ne merge cum ne merge, avem conducătorii pe care îi avem, se poartă celălalte neamuri cum se poartă, cu noi!
Sigur Hristos ne-a cerut să iertăm, dar iertarea trebuie să-i fie dată celui care a greșit după mustrare, după recunoașterea de catre acesta a faptului că a greșit, după pocăință!
Dacă ignorăm și uităm doar greșelile, îl întărim pe cel care ne greșește în greșeala lui, îl facem să creadă că este bine ce a făcut și cu siguranță o să repete fapta!
Sfântul Apostol Petru nu a scăpat de mustrarea lui Hristos pentru lepădarea sa! Nici Sfântul Apostol Toma pentru „necredința” sa! Nici Sfintii Apostoli Ioan și Iacob pentru dorința lor de mărire! Sau sfântul Apostol Pavel pentru zelul lui impotriva creștinilor! Fariseii au fost de nenumarate ori mustrați! Femeia adulteră, Sfânta Fotini, samd.
De altfel ni se spune în Evanghelie clar:

Dacă fratele tău greşeşte împotriva ta, mergi şi mustră-l numai între patru ochi…  Dacă nu te ascultă, mai ia cu tine unul sau doi …Dacă nu vrea să-i asculte nici pe ei, spune-l Bisericii. Iar dacă nu vrea să asculte nici de Biserică, să fie pentru tine ca un păgân şi un vameş.” 

Nu ni se spune să uităm instantaneu greșeala!
Da, în ultima vreme, biserica pare că s-a rupt de restul vieții și rare ori ia atitudine când ar trebui! L-a oprit cineva de la Împărtășanie pe Tudor Gheorghe fiindcă ne dorește moartea? Pe vreun politician care face eforturi să ne bage tot felul de perversiuni pe gât?
Avem biserica pe care am „construit-o” și tot de noi ține să o schimbăm! Și preoții și arhiereii sunt tot oameni și ca atare supuși greșelii! Dar daca noi la fel și pe ei îi iertam fără o mustrare, fară sa le spunem / arătăm că greșesc, nu e de mirare ca vor continua pe aceeasi linie!
Mustrarea cea mai simplă este prin faptă: ii întorc spatele lui Tudor Gheorghe care îmi dorește moartea, partidului care mi-a greșit, preotului care greșeste, oricui! Până mai sunt alti artiști, politicieni, preoți de calitate și pot alege! Pentru ca noi nu-i iertăm și nu uităm ce ne-au facut, nici din bunătate înnăscută și nici din credință, ci doar din comoditate!
Iar comoditatea a adus lumea pe marginea prăpastiei unde se găsește acum! E vremea să ne trezim!

2.08.2022