Invidia este unul din primele păcate al oamenilor, un păcat care se răsfrânge mai ales asupra … fratelui!
Nu am crezut niciodată că eu, o sa fiu invidiat de frații mei pentru ceva, mai ales că am avut întotdeauna un trai modest. Nu am vilă, nu am limuzină la scară, nu am avut nici o funcție, talent deosebit, nu am avut concedii de lux, haine de marcă…Sigur mi-ar fi plăcut să le am, nu știu și nu cred că mi-ar fi fost de folos, dar oricum m-am mulțumit cu ce am avut și am mulțumit lui Dumnezeu pentru toate! De invidiat însă, nu am invidiat niciodată pe nimeni, dintre cei care le-au avut, le au! Ei au viața lor, eu pe a mea și Dumnezeu știe mai bine de ce dă, sau nu, cuiva!
În plus, tot Dumnezeu ne-a lăsat libertatea de a decide ce facem în/din viața noastră! Cum să invidiez eu pe cineva pentru o decizie pe care aș fi putut-o lua și eu, dar nu am făcut-o?
Frații mei însă nu judecă ca mine, cei mai mulți se dezic de mine, ca frate…din invidie!
Invidie pentru ce cred (cred, nu știu!) că am, sau am trăit, sau doar invidie că nu am trecut prin ce au trecut ei, fară să știe prin câte am trecut eu!
Desigur primesc cu amândouă mâinile „cadourile” mele convinși că pentru mine nu înseamnă nici-un efort, dar dacă îmi spun părerea despre „mama” noastră, despre „familia” noastră, sar ca arși și mă lovesc spunând: tu nu ai dreptul să vorbești, ție nu-ți mai curge sângele nostru prin vene, fiindcă ai plecat de „acasă„!
Eu nu mă pot dezice de ei, pentru că așa răi, nedrepți și invidioși, cum sunt, sunt și rămân frații mei, pe care îi iubesc! Sânge din sângele meu! Inclusiv cei pe care i-aș putea invidia, eu, cel plecat!
Durerea lor este și durerea mea și nu-i nevoie să locuim în aceeași „casă” ca să simt asta!
Bucuria lor este și a mea, chiar dacă eu nu profit de ea, acolo unde trăiesc!
Dar ca să poți să te bucuri, sau să plângi, cu cineva, trebuie să îl iubești și pe cel care îl iubești, nu poți fi invidios! Celui iubit îi găsești scuze, nu îi cauți vină! Nemulțumirile, nereușitele tale nu le reverși niciodată peste el! Pentru cel iubit construiești punți, nu ziduri!
Căci un lucru este sigur: unde este invidie, nu este iubire! Și dacă iubire nu este, nimic nu este!

30.12.2022