Intestinul.

Aproximativ 80% din toate celulele sistemului imun(-itar😉) sunt localizate în intestinul gros! Pe lângă asta în intestin există o microfloră intestinală din bacterii și ciuperci responsabile pentru o digestie bună, dar și pentru o imunitate puternică! O digestie bună avem odată cu o floră intestinală bogată în bacterii/ciuperci „bune,” care ne fac mai puternici în lupta cu „micro-agresorii” cu care venim permanent în contact!
Ce putem face pentru flora intestinală?
Pe „vremea mea” lumea medicală era unanim de acord că prin iaurt favorizăm culturile bune intestinale! Unii mai sunt si astăzi de acord, doar că locul iaurtului l-au luat băuturile „probiotice„! Și asta pentru că iaurtul, kefirul, laptele bătut, covăsit, smântâna sau laptele ca atare, nu mai sunt ce au fost! Pentru un termen mai lung de expirare (sau pentru veșnicie!?) toate aceste produse au fost fie modificate, fie „omorâte„! Laptele ține luni de zile pentru că este „steril” iar moleculele de găsime din el (câte mai sunt) sunt „omogenizate„!
Iaurtul, kefirul et Co. țin și ele veșnic; nu se acresc niciodată, pentru că sunt „moarte,” nu mai există culturi vii bacteriene, în ele! Nici măcar în cele „bio” în care ar trebui să mai fie!
De unde știu?
Incercați să vă faceți iaurt în casă cu „sămânță” din comerț! Ce o să reușiti e un lapte întărit din care când luați cu lingura o să se întindă în urma ei niște „muci” grețoși!
Există culturi de Lactobacillus bulgaricus (se găsesc tot mai rar și mai greu) cu care puteți produce foarte simplu, în casă un iaurt adevărat, care sa fie nu doar un aliment gustos, ci si un „supliment natural” ce ajută atât în digestie, cat și să aveti o imunitate puternică! De preferat este sa faceti acest iaurt cu lapte de la o gospodăria unui țăran, nu din comerț, lapte care sigur trebuie fiet și răcit (până la 40°C)! Se poate să miroase a vacă, spre deosebire de cel din comerț, care nu miroase, nu are gust, nu are grăsime și nu are „chef” să ajute la buna funcționare a intstinului dumneavoastră, ba dimpotrivă tot mai mulți oameni devin intoleranți la el (lactoză)!
Pentru mine, deși prefer iaurtul kefirului, acesta din urmă îmi oferă niste avantaje care m-au făcut să-l folosesc în exclusivitate! Ciuperca (granulele) de kefir se înmultește, rezistă săptămani întregi în frigider (în lapte desigur) când plec în concediu! Față de iaurt nu trebuie să folosesc lapte cald! Functionează si cu laptele din comerț, pentru mine e mai greu sa fac rost de un lapte adevărat!
Desigur faptul ca trebuie separat laptele de ciupercă înainte de consumare și utensilele nu trebuie sa fie de metal, fac lucrurile mai complicate, dar eu le-am rezolvat pe toate printr-o „sticlă cu rezervor pentru fructeîn care produc kefirul! „Ciuperca” rămâne tot timpul în rezervorul interior, o spăl cu acesta cu tot, doar când este prea multă scot o parte din ea și o fac cadou cuiva care dorește!
După ce pun laptele rece, capacul rezervorului rămâne întredeschis (dacă îl închideți se va sparge recipientul, pentru că înăuntru are loc un proces de fermentație!)! Las sa fermenteze in bucătărie la umbră (sau întuneric) o zi (unii două, depinde cât doriți chefirul de acru), după care îl țin la frigider (unde are loc o fermentație alcoolică) încă o zi!
Efectele benefice ale Kefirului sunt multiple (le găsiți pe net) pe mine mă multumește ca îmi reglează circulația prin tractusul intestinal! Dar atenție asta se face în timp, nu de pe o zi pe alta!

6.09.2023