De ce mulți?
Care ar fi avantajul unei vieți lungi? Cine și de ce și-ar dori o viață lungă? Cui îi place să fie singur, neputincios, dependent de timpul liber și toanele altora? În plus ce n-ai făcut toată viața, la pensie este greu să mai faci! Inclusiv pocăința, milostenia, rugăciunea…
Și ce te faci dacă îți dai seama că trăiești doar ca să faci încă o vreme, umbră pământului? Ce te faci dacă doar lâncezești, uitat într-un colț, ca un lucru inutil? Ce te faci dacă nu mai vrei de loc încă o lună, un an, un deceniu?
Să te sinucizi nu se poate, dar este oare sinucidere dacă nu-ți tratezi, sau mai tratezi o boală? Și cine îți garantează că așa termini mai iute?
Definiția sinuciderii ar fi: provocare voită a propriei morți. Dar poți sa-ți provoci o boală? Greu, dacă nu chiar imposibil și o spune cineva care a văzut un om ce nu s-a infectat de hepatita C, deși a folosit un ac (din greșeală) cu care un bolnav, cu o viremie imensă, tocmai își măsurase glicemia!
Oricum o boală rareori o dorești și cum spuneam greu ți-o poți provoca singur! Boala cel mai ades este primită, ca orice altceva, doar și atunci când asta e voia lui Dumnezeu! Dar de ce ar vrea Dumnezeu să suferim noi cei bolnavi, sau/și cei de lângă noi? Asta e mai greu de înțeles! Sigur este doar că fiind un Dumnezeu bun, suferința primită și dusă cu mulțumire, sau măcar fără cârtire, poate fi mântuitoare pentru bolnav și/sau pentru cei care suferă în rând cu el!
Bolile se pot trata sau nu, vindeca sau nu, din ele se poate muri sau nu, după cum este voia lui Dumnezeu! Dumnezeu știe de când e de acord să ne îmbolnăvim, care o să fie evoluția bolii, cum vom reacționa fiecare și mai ales care sunt avantajele ce vor rezulta din evoluția și deznodământul ei, atât pentru bolnav cât și pentru cei din preajma lui!
Deci dacă nu-ți faci controale periodice amănunțite, adică dacă nu-ți cauți eventualele boli pe care le ai fără să știi, dacă nu trăiești sănătos (după normele actuale), dacă nu-ți tratezi o boală descoperită, eu nu cred că e sinucidere, cum crede majoritatea! Este doar momentul în care poți spune „Facă-se voia Ta!” Dar nu sunt de loc sigur ca asta grăbește pe doamna cu coasa!
Momentul morții, cauza ei, ca și lungimea vieții, calitatea ei, nu le alegem oricum noi niciodată, ci tot Dumnezeu! Oricât ne-ar place să credem că știința actuală „poate adăuga un cot la înălțimea” cuiva, nu este adevărat! Nu o poate face!
Tratamentele (temă pe care o cunosc de-o viață) nu sunt nici garantul vindecării, nici a prelungirii vieții! Adesea dimpotriva, pot să grăbească moartea, sau să scurteaze agonia! Cum spuneam, vindecarea ține de Dumnezeu care alege pentru cine un tratament este de succes, pentru cine e apă de ploaie și pentru cine e o otravă! Iar Dumnezeu poate decide evoluția cu și fara tratament, ca și deznodământul: vindecarea sau moartea, sau cronicizarea bolii și desigur intensitatea suferinței!
Noi nu cunoaștem care e în realitate raportul dintre „Bine că n-a mai trăit să vadă asta!” și „Bine că a mai apucat să vadă asta!” dar oricare ar fi raportul, nu știm în care parte ne-am fi încadrat noi! Șansele, procentele, când e vorba de vindecare, moarte, dar și în general, nu spun nimic!Nu contează că am avut 99,9% șanse de vindecare, dacă eu sunt acel 0,1%! (chiar am fost adesea!) Pentru mine raportul a fost invers, propiu-zis!
Așa că cine are credință și e convins că poate duce boala până la sfârșit, cu mulțumire, nu trebuie neapărat să se trateze, pentru că tot voia lui Dumnezeu va fi cea care va decide deznodământul!
Iar Dumnezeu alege pentru noi cum și ce este mai bine fiindcă El chiar știe ce e mai bine, ce ne așteaptă, dacă este de folos pentru mântuire sau nu, să întârziem pe lumea aceasta! Noi considerăm moartea cel mai mare rău, dar uneori viața care ne așteaptă poate fi mult mai rea decât moartea! Și totuși ne cramponăm, facem orice efort posibil, doar să nu fim scutiți de viitoarea eventuală amărăciune!
Ne supărăm pe Dumnezeu când ia pe cineva drag de lângă noi, fără să știm câtă suferință ar fi îndurat el și noi, dacă ar mai fi trăit!
Ne supărăm pe cel care nu mai vrea, sau nu mai găsește în el putere, sau motivația, să mai lupte!
Ne supărăm pentru că ne iubim pe noi mai mult decât pe oricine altcineva și pentru că nu avem încredere în Dumnezeu și în bunătatea Lui!
Și alteori ne supărăm pe Dumnezeu că a „uitat” de noi ca a lăsat tratamentele să ne „mumifice” și am ajuns să vegetăm ( că viață nu se mai poate numi) în însingurare, într-o lume străină, cu care rareori mai avem contact!
„…zilele anilor noştri sunt şaptezeci de ani. Iar de vor fi în putere optzeci de ani şi ce este mai mult decât aceştia osteneală şi durere!” Ps 89
La mulți ani?
Doar dacă este continuat de „binecuvântați, fericiți„, altfel poate fi un blestem! „La mulți ani sănatoși!” poate fi un blestem și mai puternic, în lipsa fericirii!
Aveți grije mare la cuvintele folosite, nu orice blestem începe cu „Te blestem…” !
5.01.2024
8 ianuarie 2025 la 3:56
Care ar fi avantajul unei vieți lungi?
-spalarea de pacate, candva la urma urmei:
asta e singura justificare.
cica asa se roaga tziganu,
„lungeste-mi Doamne boala pan’ la toamna
sa mananc (sa mananca gura mea…)
ciorba de cioara inacrita cu-agurishoara…”
apropos:
-stiti desigur ca co-preshedinta AfD este lesbioata cu o nevasta din Sri Lanka
si nu prea pare de neam germanic,
https://www.cotidianul.ro/wp-content/uploads/2025/01/06/Alice-Weidel-AfD.jpg
-ce parere avetzi de ‘alternativa’ aia a Germaniei?
8 ianuarie 2025 la 8:50
Na ja eu nu văd la mine un progres care s-ar amplificate cu timpul!
Sigur că știu că Alice e lezbiana, nu a ascuns asta vreodată deci știe toată lumea. Daca am avea o altă variantaputini ar urma-o ( deși la nemți faptul ca-i lezbiana nu cred că are importanta) Nu există! E ca și la noi cu Georgescu care e ciudatel tare: răul cel mai mic, binele cel mai mare!
20 ianuarie 2025 la 9:25
totul e s-avem rabdare in toate stadiile vietii ! eu nu m-am prezentat, poate par nou pe aici ! dar exist imi pun si eu intrebari ca voi ceilalti, uneori n-am raspunsuri, ce stiu e ca timpul e un asasin, si pina ma dumiresc, sa-mi recunosc vina, recunosc deci, ca sustinator nostru e numai Dumnezeu !
trecerea
(moartea nu este sfarsit)
mai azi a fost ieri
parea alaltaieri
peste-o saptamana
s-a facut o luna
azi poate mai esti
dar te prapadesti
maine in pamant
sicriu in mormant
de te uiti in jos
adanc stricacios
de te uiti in cer
minune mai sper
poti sa te caiesti
de pacatuiesti
du-te de te roaga
Dumnezeu dezleaga
dogma e conforma
moartea e de forma
viata e pe veci
cu El sa petreci
eram in octombrie
se facu decembrie
apoi un ajun
si Sfantul Craciun
vine-o primavara
poate vine-o vara
azi e-n douazeci
si faci saptezeci
te intrebi asa
cit o mai tinea ?
oare o mai duci ?
o sa mai apuci ?
si s-a intamplat
nu te-ai mai sculat
aveai optzeci si doi
nu esti printre noi
cursul vietii fir
e dus in cimitir
cosciug in pamant
acum in mormant
de tine a depins
daca esti respins
ori in iad admis
ori in paradis
trebuia sa stii
tu de unde vii ?
si unde te duci?
ca sa nu te-ncurci
timpul nu e moarte
l-ai avut aparte
viata-i vesnicie
si data pe vecie
vine-o alta iarna
n-o poti deturna
toamna ce trecuse
repede se duse
acum nu ma iesti
nu ne mai privesti
ce-o mai fi cu tine ?
unde esti e bine ?
a venit si luni
si alte saptamani
anii vin si pleaca
fara sa se-ntoarca
viata pretuieste
si te mantuieste
viata minunata
de Dumnezeu data
cine sa gandeasca
sa te pomeneasca
ii pasa cuiva ?
stie cineva ?
decembrie 2024
20 ianuarie 2025 la 9:46
Frumoasă poezie!
Dumnezeu asteaptă sa-i arătăm ca dorim sa fim cu el si el va face restu cum si cand e cel mai bine! Daca traiesti singur e simplu, problemele incep cand traiesti intr-o familie, natiune si nu toti vor sa fie cu El…
8 ianuarie 2025 la 8:43
Eram bucuroasa ca am dat drumul la jocul de miercuri si brusc am vazut titlul postarii tale. Si am citit-o. Si…
De cativa ani, de cand … nu conteaza decat pentru mine…, am descoperit cateva lucruri.
Cand am probleme, nu ma mai gandesc la pedepse ci la lectii. Am descoperit ca aceasta abordare schimba uluitor situatiile, ba mai mult usureaza si descoperirea solutiilor. Am descoperit ca daca nu ma gandesc la durere si o transform intr-un ‘obiect’ pe care vreau sa-l indepartez (am citit despre asta) reusesc sa o micsorez. Sunt autori care genereaza alte carari pentru a ne descoperi puterile noastre interne, in care nu stiu daca tu crezi. Eu cred. Si ii caut obsesiv aproape. Multi ii am in blogroll si sunt din ce mai vocali, contracarand acel narativ ce doar spre prapastii ne taraste.
Oricate motive de pesimism as avea, intrebarea este de ce mi se intampla lucruri? Si ce ar trebui schimbat la mine in loc sa ma jelesc?
Sunt oameni care au inceput sa scrie si sa picteze la 70 de ani…
Zic ca suntem ghidati in feluri in care nu ni le putem imagina, pentru ca nu credem in posibilitati. Fiecare zi, chiar si dureroasa, nu ne este data intamplator. Asa cred si punct.
M-am cam lungit, scuze.
Iti urez doar sa fii inspirat in a gasi solutii, pentru ca daca noi nu le vedem nu inseamna ca nu exista!
8 ianuarie 2025 la 8:57
Că de obicei nu reușesc să exprim ce doresc; nu e vorba de o „criza” nu e nimic nou care a umplut paharul, dimpotriva sunt mult mai liniștit in ultima vreme…Este un fel de satietate+plictiseala+oboseala+ nu mai astept/sper/visez nimic!Am devenit un fel de Robot care urmează softul și nimic mai mult!Poate la toți bătrâni e asa, nu știu că…n-am mai fost așa bătrân!😉
8 ianuarie 2025 la 9:10
Poate ca e timpul sa schimbi macazul. Cred ca sunt genul de persoana care pur si simplu nu se poate plictisi. Sunt atatea lucruri de experimentat in viata asta!!!
Asa ca ideea mi se pare imposibil de acceptat! 🙂
8 ianuarie 2025 la 9:54
Ce te faci dacă nu mai vrei să experimentezi nimic, dacă nici hobby-urile nu te mai atrag, daca locurile pe care le iubeai devin oarecare?
8 ianuarie 2025 la 13:16
Nu stiu daca ar conta prea mult ceea ce spun eu aici, insa straduindu-ma sa (ma) observ, astfel de stari par sa vina din propria minte si chiar dintr-o chimie proprie, generata de alimentatie si medicamente. Sunt stari ce nu ar trebui sa existe in prezenta unui echilibru.
Pe blog am lasat un link despre Codul emotiilor. Ti-l la si aici:
https://cartigratis.com/files/pdf/descarca-dr-bradley-nelson-codul-emotiilor.pdf
Preia pdf-ul si rasfoieste cartea, macar putin. Chiar daca vei spune ca exagerez, cred ca nu este asa. Mai exista o carte, insa pdf-ul este in engleza, Codul corpului. (The body code) Pe aici a aparut traducerea. Sunt niste conexiuni fabuloase pe care nu mi le imaginam.
Sa fii bine! Si iti urez ceea ce imi urez si mie, sa nu ne lasam coplesiti de ceea ce arunca unii peste noi. Trebuie pornit de la ideea ca suntem fabulosi si putem face lucruri, asa ca nu te lasa pe tanjala… 😀
8 ianuarie 2025 la 13:26
Mulțumesc de empatie!
8 ianuarie 2025 la 19:12
https://fundatiamarinsorescu.eu/poezii-2/352-contabilitate.html